Artikels

Een hond als cadeau?

IMG_0189

Het is één van de meest romantische clichés die ik ken. Ik ben de tel kwijt van de hoeveelheid films en cartoons die ik al heb gezien waarin een vrouw of kind een super schattige pup krijgt als ultiem geschenk. Ook in mijn omgeving hoor ik af en toe dat ze een dier cadeau willen doen.
Een dier brengt een heel grote verantwoordelijkheid met zich mee die je niet al te licht mag nemen. Zeker in de huidige wegwerpmaatschappij vind ik het van uiterst belang om even te wijzen op de valkuilen.

Ik ben een ‘honden’-persoon. Ik ben opgegroeid met honden als huisdier. Daarbuiten heb ik ook een dierenopleiding genoten en werk ik als dierenartsassistent. Dit om maar aan te geven dat mijn passie voor dieren zeer groot is. Het grootste deel van mijn leven draait rond huisdieren en met name honden.
Sinds november 2012 woon ik samen met mijn vriendin. Iedereen uit mijn omgeving had verwacht dat wij bijna onmiddellijk een hond zouden aankopen.

Ik kan het echter niet over mijn hart krijgen om nu een hond te kopen. Hoe graag ik ook een pup zou willen die ik kan trainen naar mijn wensen. Een hond die ik hopelijk in de toekomst zou kunnen gebruiken als therapiehond. Een trouwe vriend waarvan je onvoorwaardelijke liefde krijgt, ongeacht je humeur. Een individu dat je altijd vrolijk begroet als je thuiskomt. Ik kan het echt niet over mijn hart krijgen.

IMG_0180

Waarom?

  • Mijn werkuren zijn onregelmatig en de hond zou dus regelmatig alleen zitten.
  • Ik weet wat een hond kan kosten en zou graag nog wat sparen. Deze kost is ook vaak nog verhoogd in het eerste levensjaar.

Dus hoewel ik heel graag een eigen hond zou hebben, doe ik het niet omwille van de verantwoordelijkheden die eraan vasthangen.

IMG_0218

Als je je vriendin een pup cadeau doet, bedenk dan het volgende:

  • Gaat ze je nog altijd zo dankbaar zijn als ze er elke dag mee moet gaan wandelen?
  • Wie gaat de hond opvoeden en ermee naar de hondenschool?
  • Is er voldoende financiële ruimte om eten, vaccinaties, castratie, eventuele andere medische kosten (iets ingeslikt, pootje gebroken, erge diarree, …), eventuele gedragsbegeleiding,… te betalen?
  • Wat gebeurt er met de pup als jullie niet meer samen zijn? Wie neemt de verantwoordelijkheid dan op?
  • Heb je wel genoeg ruimte om de volgroeide hond te huisvesten? TIP: wees hier realistisch in, een Border Collie of Duitse Herder hoort niet op een appartement!
  • Wat als de hond, waar je zo romantische en lieftallige verwachtingen van heeft, agressief reageert naar bezoek, onzindelijk blijft of je ’s nachts wakker houdt met zijn gejank? Ben je bereid de tijd en moeite erin te steken om deze problemen aan te pakken?

Als je op deze vragen bevredigend kan antwoorden dan zitten we op het goede pad! Informeer je goed en kies de pup samen.

Ik bied advies bij de aankoop van een hond. Je kan mij altijd contacteren hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.